Wanneer de verleiding op ons pad komt moeten we niet vrezen maar Gods liefde aanroepen. De liefde weerstaat elke verleiding. Maar wat is de verleiding eigenlijk? Wat betekent de smeekbede “breng ons niet in beproeving”?
Volgens de H. Thomas zijn er twee soorten verleidingen: de verleiding om het goede te laten en de verleiding om het slechte te doen. We vinden deze realiteit ook terug in de schuldbelijdenis waarmee elke H. Mis opent; “in doen en laten” belijden wij onze schuld.
Daarnaast bespreekt Thomas de bron van verleidingen: het vlees, de duivel en de wereld. Deze eerste verleiding is heel intens omdat zij met onze persoon (ons lichaam, ons vlees) innig verbonden is. De duivel betreft een verleiding die plaatsheeft nadat de mens door het vlees beproefd is en dus klaar is voor meer geestelijke verleidingen. De wereld verleidt ons door wereldse zaken en angst van tirannen (dat is ook vandaag weer heel actueel).
Maar in alle verleidingen heeft Christus reeds gezegevierd. Roepen wij Zijn Naam aan: de golven zullen ons niet deren en zijn liefde zullen wij niet ontberen.
Het script van de aflevering vindt u hier: https://docs.google.com/document/d/1vHW-1_XNozWO1T_lvTQs-kDZbPkxfB2l/edit?usp=sharing&ouid=106811362356169992351&rtpof=true&sd=true
Het drieluik is afkomstig van Hiƫronymus Bosch die de verleidingen van de H. Antonius treffend schilderde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hieronymus_Bosch_The_Temptation_of_St_Anthony.jpg?uselang=nl