Het dagelijks brood van het Onzevader verwijst voor de heilige Thomas in eerste instantie naar onze tijdelijke levensbehoeften (broodnodige), maar daarnaast ook naar de Eucharistie (sacramentele) en het Woord van God (door God gesprokene). De mens leeft immers niet van brood alleen maar van alles wat voortkomt uit de mond van God (Mt 4,4). Zijn Woord, dat tot ons komt in de H. Schrift en de Eucharistie is ons voedsel: het is hetzelfde vleesgeworden Woord dat tot ons komt.
Door de liefdevolle Vader dagelijks brood af te smeken, erkennen wij onze afhankelijkheid van onze Schepper en Verlosser in heel ons bestaan. De mens is nooit volledig autonoom of autarkisch maar altijd in de heilseconomie van de genade Gods geïntegreerd.
Voor Thomas hangt deze smeekbede samen met de geestesgave van de sterkte (fortitudo). Zijn dagelijks Woord geeft ons sterkte en kracht op het christelijk levenspad.
Bovenal roept deze smeekbede ons op tot dankbaarheid voor de gave Gods.
Luister naar onze aflevering over: “Geef ons heden ons dagelijks brood”:
Het script van deze aflevering vindt u hier: https://docs.google.com/document/d/17gID90SvufynN19JN09DhQY6Re0wXQ1G/edit?usp=sharing&ouid=106811362356169992351&rtpof=true&sd=true
Drieluik The Last Supper, Netherlandish (Antwerp Mannerist) Painters (first quarter 16th century) https://www.metmuseum.org/art/collection/search/437213